Tudi naša šola  je sodelovala v svetovnemu projektu “Ura za kodo – Hour of Code 2019” v sklopu katerega se je po Svetu zvrstilo 129.331 aktivnosti, od tega 27 v Sloveniji.
Namen projekta je mladim približati svet računalniškega programiranja.

“Ura za kodo”  je na naši šoli potekala v ponedeljek, 9. decembra 2019 med 13. in 17. uro.
Dogodek smo izvedli v sodelovanju s FERI v Mariboru. Pobudniku akcije in soizvajalcu delavnice, gospodu dr. Tomažu Kosarju in izvajalcu naše delavnice gospodu Marjanu Horvatu, se za nepozabni popoldan najlepše zahvaljujemo.

V delavnici so sodelovali učenci 8. razreda, ki sicer obiskujejo izbirni predmet Računalništvo – računalniška omrežja.

Pod vodstvom gospoda Marjana Horvata so učenci  “prebili led” z uvodnimi pojmi iz sveta programiranja, v nadaljevanju pa so se posvetili izdelavi aplikacij za mobilne naprave na platformi Android.
Aplikacije so razvijali v MIT App Inventor-ju nato pa njihovo delovanje preizkušali na svojih mobilnih napravah, kakor tudi na šolskih tabličnih računalnikih.

Ko je njihova prva, lastnoročno napisana aplikacija oživela na njihovi mobilni napravi, je bilo veselje in navdušenje nepopisno. Vsaka naslednja aplikacija je bila za stopnjo težja, učenci pa so vneto razmišljali in si medsebojno pomagali.

Tri urna delavnica je minila mimogrede. Zagotovo je v celoti dosegla svoj namen. Kar nekaj učencev je “okužila” z željo po nadaljnjem programiranju. To njihovo željo bomo v okviru ustreznih vsebin in v skladu z učnim načrtom predmeta računalništvo skušali vsaj nekoliko potešiti tudi v prihodnje.

Za vse zainteresirane učence pa bomo podobno delavnico v sodelovanju z omenjenima profesorjema  pripravili že v januarju 2020!


Koordinator dogodka in fotografije: Silvo Muršec


(Skupno 375 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: , , , , , ,