Pripravil: Matej Pangerl, organizator šolske prehrane
Dan slovenske hrane obeležujemo vsako leto tretji petek v novembru in na ta dan izvedemo Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcih, osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.
Letos ga bomo izvedli že desetič, vendar bo zaradi negotovih razmer, ki jih povzroča novi korona virus, potekal drugače, na daljavo. To pa pomeni, da si bomo tokrat morali sami pripraviti tradicionalne sestavine – kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Tak zajtrk lahko pripravimo tudi za ostale člane naše družine, da se tudi oni že zjutraj posladkajo z zdravo hrano in pijačo.
Še posebej zdrava so živila ekološkega izvora, saj pridelovalci na ekoloških kmetijah pri rasti rastlin in pri prehrani živali ne uporabljajo kemično pridobljenih gnojil, pesticidov. Tudi čebelarji se vedno potrudijo in čebelnjake s panji v katerih imajo svoje čebele postavijo na takem prostoru,
kjer v bližini ni večjih cest in tovarn – v neokrnjeno naravo.
Več o tem na naslednji povezavi.