BRALNA ZNAČKA

Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje že več kot 60 let in je prostovoljna dejavnost. Učence spodbuja k branju in dviga njihovo bralno kulturo.

Bralna značka na šoli poteka od 1. do 9. razreda. Pri prvošolcih (začetnih bralcih) povabimo k sodelovanju starše. Za osvojitev bralne značke je potrebno, do konca meseca maja, prebrati in predstaviti:

  • 1., 2. in 3. razred: 3 knjige,
  • 4. in 5. razred: 4 knjige in
  • 6., 7., 8. in 9. razred: 5 knjig.

Učenci 1., 2., 3., 4., in 5. razredov predstavijo prebrane knjige razredničarki. Učenci 6., 7., 8. in 9. razredov predstavijo prebrane knjige knjižničarki v šolski knjižnici pred ali po pouku. Izbira knjig je poljubna – bralnih seznamov ni. Knjižničarka in učiteljice slovenskega jezika vam bodo z veseljem svetovale pri izbiri knjig. Prebrana knjiga za Cankarjevo priznanje se upošteva za bralno značko, knjige, ki jih pri urah slovenščine obravnavate in berete v sklopu domačega branja, pa se ne priznavajo kot del bralne značke.

RASTEM S KNJIGO

Rastem s knjigo je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Pri izvedbi sodelujemo s Knjižnico Tezno. V projekt vključeni sedmošolci prejmejo izvirno mladinsko leposlovno delo.
2023/2024: Modri otok, avtorice Irene Androjne.

KNJIGOBEŽNICA

Knjigobežnica je vseslovenski projekt. Zgodba knjigobežnic se je začela, ko je Nina Kožar, ustanoviteljica knjigobežnic v Sloveniji, v britanskem Guardianu zasledila akcijo, ki je bralce nagovarjala, naj vzamejo knjigo, jo nekje pustijo, fotografirajo in lokacijo zatem objavijo na svojem profilu na spletni strani. Ker se ji je vse skupaj zdelo prezapleteno, je idejo malce predrugačila. Po zgledu ameriškega projekta Little Free Library so v Ljubljani postavili prvo hiško. Vse ostale so začeli širiti in postavljati na frekventnih in lahko dostopnih lokacijah.

Cilji projekta so: vzpodbujanje bralne pismenosti pri učencih, starših, učiteljih; razvijanje solidarnosti in skrbi drug za drugega; omogočanje recikliranja starih, pozabljenih knjig z izmenjavo.

Na šoli imamo knjigobežnico v avli pri glavnem vhodu. Vsak učenec, strokovni delavec, starš ali drug obiskovalec lahko v knjigobežnico nastavi knjigo, ki bi jo rad podaril. Vsak mimoidoči si lahko knjigo izposodi in jo kasneje vrne.

LETOPIS

Letopis je šolski projekt devetošolcev, ki traja že od leta 2002. Cilj projekta je ohranjanje spominov generacije, ki zaključuje izobraževanje na Slavici.

Učenci zberejo in oblikujejo vsebine, ki so zaznamovale njihovo življenje na šoli. Ob zaključku vsak devetošolec prejme en izvod, ki je v tiskani obliki v obsegu 55 strani.

(Skupno 210 obiskov, današnjih obiskov 1)