Ponedeljek, 11. 4. 2022

Končno ponedeljek in dolgo pričakovan odhod proti Rakovemu Škocjanu. Pričakal nas je lep sončen dan in učitelji doma Rak. Po namestitvi v sobe smo se podali na dolg popoldanski pohod, na katerem smo spoznavali zgornji del doline in kraške posebnosti. Še posebej smo raziskali kraške jame. Pot nas je vodila mimo Malega in Velikega naravnega mostu do Zelških jam. V eni je nekoč prebival strašni zmaj. Na steni je pustil odtis svoje noge. Mi ga danes nismo srečali, videli pa smo vampirja. Upssss! Netopirja. Za prvi dan je bilo kar veliko hoje, kot bi nas učitelji hoteli zanalašč izmučiti. Izkazali smo se, pa tudi uživali v razgledih in podzemnih luknjah. Super je bilo! Komaj smo čakali, da zadiši po večerji in družabnem preostanku večera. Toda, glej ga zlomka, spet pohod. Tokrat nočni. Kaj mislite, smo dobro spali?

12. 4. 2022 CŠOD Rak

Prebudili smo se v sončno jutro. Le kaj nas čaka ta dan? Za začetek desetkilometrski pohod do  Unške koliševke. Si predstavljate, kako smo bili navdušeni, ko so nam to povedali? Unška koliševka je ena od udornih jam, ki je nastala s podrtjem stropa v veliki podzemni dvorani reke Rak. Toda za razliko od drugih, skriva eno zanimivost. Okrog nje so namreč vojaški rovi in bunkerji, ki so jih med svetovnima vojnama zgradili italijanski vojaki. Spustili smo se v podzemlje in prehodili en del tega posebnega labirinta. Na koncu nas je čakal razgled na globel, ob robu katere nam je zastal dih. Z videnim smo bili zadovoljni, bilo je precej adrenalinsko. Prestali smo tudi pot nazaj in dobro okrepili svojo kondicijo.

Po kosilu in prostem času smo se odpravili po gozdni poti do krmišča, kjer smo nastavili nekaj ostankov hrane in kamero, ki bo posnela gozdne obiskovalce. Enega bi še posebej radi videli, medveda, na posnetku seveda. Po poti smo kot pravi stezosledci opazovali in prepoznavali stopinje in druge sledi živali, ki tukaj živijo.

Zadnja dejavnost ta dan je bilo lokostrelstvo.

Večeri so namenjeni druženju in sprostitvi. Danes so na vrsti zmenkarije. Sliši se zelo obetavno, zelo zelo obetavno.

13. 4. 2022 CŠOD Rak

Dnevi hitro minevajo, smo že na polovici. Vsak dan je topleje, že skoraj poletno. Danes smo se najbolj veselili veslanja po reki Rak. Če je kdo imel kakšne pomisleke, kako bomo to izpeljali,  naj povemo, da smo se zelo izkazali, odlično nam je šlo. To vemo tudi zato, ker smo bili pohvaljeni.

Delo smo nadaljevali v naravoslovni učilnici, kjer smo izvedeli zanimivosti o gozdnih živalih. Ali veste, da medved teče tako hitro kot konj? Ne moreš mu ubežati, zato je bolje, da tega ne poskušaš. Vsaka žival ima dobro razvita le določena čutila. Če pade na tla iglica, jo najprej vidi orel, sliši jelen in zavoha medved. Zato mnoge živali težko srečamo v naravi, saj nas zaznajo veliko prej, kot jih mi lahko vidimo. V naravoslovni učilnici smo si nekatere lahko ogledali od blizu, v gozdu pa smo imeli še delavnico, kjer smo prepoznavali njihovo oglašanje.

Popoldne smo bili na učnem sprehodu ob reki Rak do Velikega naravnega mostu in Tkalca jame, kjer reka Rak hrupno ponikne v podzemlje.

14. 4. 2022 CŠOD Rak

Prebudili smo se v še eno sončno jutro. Tokrat smo dan začeli s športnimi dejavnostmi. Na naravni steni smo preizkusili svoje plezalne spretnosti in pogum. Za nagrado pa še spust s škripcem po jekleni vrvi na drugo stran. In to dvakrat. Norooo!

Sledil je orientacijski tek. V prejšnjem tednu smo že dobro spoznali okolico doma. Tokrat smo se s pomočjo zemljevida in kompasa morali znajti sami. Tudi to nalogo smo uspešno opravili.

Popoldne smo imeli kulinarično delavnico. Narava nam kar sama ponuja obilico zelenja in  poskrbi, da se naše telo očisti od zimske prehrane s premalo vitaminov. K zadevi smo pristopili skrajno resno, saj smo vedeli, da bomo svoje specialitete morali tudi pojesti.

Današnj meni iz projekta Kuhna pa to, v katerem so danes sodelovali naši otroci pod vodstvoma učiteljice Mire in kuharice Nade.

Vsi smo se strinjali, da je to bila najboljša večerja ta teden.

Čaka nas še večer ob tabornem ognju. Komaj čakamo. Do takrat bodo pečeni tudi buhteljni.

(Skupno 833 obiskov, današnjih obiskov 1)