Že res, da moramo biti najprej siti (ali vsaj ne zelo lačni), preden se lahko učimo, aktivno sodelujemo in na sploh naprezamo svoje možgane – tako pri slovenščini, kot pri drugih predmetih. A hrana, natančneje kuhanje hrane po receptih, nam lahko pomaga tudi pri našem branju. Vas zanima, kako? Čisto preprosto! Z recepti, ki vsebujejo nove sestavine, širimo svoje besedišče. Z upoštevanjem postopka kuhanja se naučimo, kako pomembno je natančno branje navodil in razumevanje prebranega. Branje receptov je lahko privlačen način, s katerim treniramo svoje možgane in izboljšujemo bralno kondicijo.

Predavanje "Branje je stopnička do znanja".
Prof. dr. Dragica Haramija s Pedagoške in Filozofske fakultete na Univerzi v Mariboru.

Ta trik z branjem receptov nam je zaupala prof. dr. Dragica Haramija, ki se ukvarja z otroško in mladinsko književnostjo ter predava na Univerzi v Mariboru. Kar 7 let je bila tudi predsednica Društva Bralna značka Slovenije. V četrtek, 10. 11. 2022, nas je na predavanju “Branje je stopnička do znanja” seznanila s pomembnostjo branja za celo življenje, ne samo za šolo. Srečanje je zaključila z mislijo iz knjige Zgodovina branja:

“Branje je postopek, ki se sešteva in geometrično napreduje: vsako novo branje gradi na tem, kar je bralec že prebral.”

Alberto Manguel (2007: 33)

Tudi na naši šoli si prizadevamo za izboljšanje bralnih navad učencev, zato smo se lotili projekta Branje za znanje! Vabljeni k spremljanju našega spletnega kotička.

Za konec pa še to. Zamislite si, kaj bi se zgodilo z vašo telesno kondicijo, če bi vsak dan 20 min tekali. Zdaj pa pomislite, kaj se lahko zgodi, če vsak dan 20 minut zbrano berete. Kaj 20, že 10 je veliko! Postanete lahko odličen ali vsaj dober bralec. Kaj je to 10 minut proti celemu dnevu, ki ima kar 1440 minut.

(Skupno 306 obiskov, današnjih obiskov 1)