Tudi naša šola se je pridružila evropskemu projektu “CodeWeek EU 2016” v sklopu katerega so se širom Evrope zvrstile številne aktivnosti, s katerimi mladim želijo približati svet računalniškega programiranja.

Dan mobilnega programiranja je na naši šoli potekal 20. oktobra 2016 med 14. in 17. uro. Izvedli smo ga v sodelovanju s FERI v Mariboru. Pobudniku akcije, gospodu dr. Tomažu Kosarju in izvajalcu naše delavnice, gospodu Marjanu Horvatu, se za nepozabni popoldan najlepše zahvaljujemo. Hvala tudi našemu bivšemu učencu, sedaj pa študentu FERI-ja, gospodu Ivanu Kovačiču, ki je na delavnici učencem pomagal v svet programiranja.

Kljub temu, da so učenci na račun dneva dejavnosti tega dne s poukom končali že nekoliko prej, se jih je delavnice udeležilo kar 19. Med njimi tudi dve nadebudni dekleti.

Učenci so “prebili led” in se “ogreli za delo”z reševanjem problemov v spletni aplikaciji “Blocky Games” v nadaljevanju pa so se posvetili izdelavi aplikacij za mobilne naprave na platformi Android. Aplikacije so razvijali v MIT App Inventor-ju nato pa njihovo delovanje preizkušali na svojih mobilnih napravah kakor tudi na šolskih tabličnih računalnikih. Ko je njihova prva, lastnoročno napisana, aplikacija oživela na njihovi mobilni napravi je bilo veselje in navdušenje nepopisno. Vsaka naslednja aplikacija je bila za stopnjo težja, učenci pa so vneto razmišljali in si tudi medsebojno pomagali.

Tri urna delavnica je minila mimogrede. Zagotovo je v celoti dosegla svoj namen. Kar nekaj učencev je “okužila” z željo po nadaljnjem programiranju. To njihovo željo bomo v okviru ustreznih vsebin in v skladu z učnim načrtom predmeta računalništvo skušali vsaj nekoliko potešiti tudi v prihodnje.

Koordinator dogodka: Silvo Muršec

Pa še nekaj foto utrinkov:

 

(Skupno 260 obiskov, današnjih obiskov 1)