Karierna orientacija v osnovni šoli temelji na spodbujanju in podpori celostnega osebnostnega (kognitivnega, emocionalnega, vrednotnega) in socialnega razvoja učenca (sodelovalne in komunikacijske veščine), ki mu v skladu z njegovimi razvojnimi značilnostmi, zmožnostmi, interesi in cilji omogoča ozaveščeno in kar se da avtonomno in odgovorno izbiro poklicne in izobraževalne poti oz. začetek gradnje osebne kariere. Opolnomočenje učencev za samostojno in odgovorno (avtonomno) načrtovanje in odločanje predvsem o možnih izbirah v času izobraževanja v OŠ je torej temeljni cilj dejavnosti karierne orientacije v osnovni šoli.
Pri karierni orientaciji in odločanju so vam lahko v pomoč naslednje koristne povezave:

http://www.mojaizbira.si
Spletna stran ponuja na enem mestu preprost in učinkovit dostop do informacij, ki vam bodo v pomoč pri odločanju o nadaljnji poklicni, izobraževalni in s tem tudi življenjski poti. Na spletni strani boste dobili skoraj vse informacije o poklicih in izobraževanju. Podatki so predstavljeni na enostaven in pregleden način, poleg tekstovnih opisov pa je na voljo preko 350 video predstavitev poklicev. Spletno mesto se osvežuje sproti iz baz podatkov Ministrstva za izobraževanje znanost in šport, Andragoškega centra Slovenije, Obrtne zbornice in Zavoda RS za izobraževanje. Podatke o šolah pa sproti dopolnjujejo tudi vse srednje šole v Sloveniji.

https://esvetovanje.ess.gov.si/
Raziščite svoje interese, kompetence, lastnosti, sposobnosti in zaposlitvene cilje.

http://www.dijaski.net/srednje-sole/iskalnik-srednjesolskih-programov.html
Na spletni strani boste našli kontaktne podatke vseh srednjih šol v Sloveniji in izobraževalne programe, ki jih le-te izvajajo ter informacije o možnostih in pogojih pridobitve različnih štipendij (državne, Zoisove, kadrovske in občinske) ter informacije o pogojih za sprejem v dijaške domove.

https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/
Na spletnih straneh Ministrstva za vzgojo in izobraževanje poiščite še več informacij o vpisu v srednje šole.
 


Rokovnik za vpis učencev v srednje šole v šolskem letu 2024/2025.


(Skupno 1.354 obiskov, današnjih obiskov 1)