V petek, 29. novembra, in v ponedeljek, 2. decembra, smo v 5. in 6. razredih v sklopu projekta EIT RawMaterials izvedli tehniški dan Surovine v našem vsakdanjem življenju. Strokovnjaki pod vodstvom dr. Kim Mezga iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije so pripravili štiri delavnice, v okviru katerih so učenci spoznavali minerale, iz katerih so izdelani naši vsakodnevni predmeti.  Žal se za mnogimi dobrinami, ki so za nas samoumevne, skrivajo težke življenjske zgodbe ljudi v drugih delih sveta, pogosto tudi otrok, ki so zaradi pridobivanja nekaterih surovin izpostavljeni suženjskemu in nehumanemu delu. Od tod tudi ime »krvavi minerali«. Prav je, da se tega zavedamo vsakokrat, ko si zaželimo novejše in boljše stvari, čeprav so stare še uporabne in služijo svojemu namenu.

Učencem so na osnovi praktičnih  primerov predstavili koncept krožnega gospodarstva, ki poudarja »popravi – ponovno uporab – recikliraj«. Na ta način manj uporabljamo primarne surovine in proizvajamo manj odpadkov, sekundarne surovine pa zadržimo dalj časa v obtoku. Posebno doživetje je bila za učence delavnica Spiranje zlata, v kateri so s  pomočjo ponev  iz peska spirali koščke svetlikajočih mineralov, kot so pirit in galenit. Izvedeli smo, da lahko zlato najdemo v nižjih, bolj umirjenih delih rek in potokov, ter da sta v Sloveniji edini zlatonosni reki Drava in Mura.

Po delavnicah smo se z avtobusom odpeljali v Cirkovce, kjer smo obiskali Geološko-paleontološki muzej Pangea, ki ga je ustanovil profesor Viljem Podgoršek. Pod njegovim vodstvom smo si ogledali bogato zbirko mineralov, fosilov in kamnin ter o teh  izvedeli veliko zanimivega.


Prispevek in fotografije pripravila: Vesna Podsečki


 

(Skupno 779 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: , , , ,