Evropska  geografske olimpijada je uspešno potekala od 23. do 30. junija 2023 v Beogradu. Udeležili so se je osnovno in srednješolci iz Romunije, Litve, Kazahstana, Rusije, Azerbajdžana, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije. Naša ekipa je bila najštevilčnejša saj je štela 18 tekmovalcev iz različnih OŠ in SŠ Slovenije. Uvrstitev tekmovalcev je bila pogojena z ustreznim rezultatom državnega tekmovanja iz geografije, ki ga organizira ZRSŠ.

Tekmovanje katerega uradni jezik je angleščina, je bilo sestavljeno iz treh delov. 

Pisni del, za katerega so dijaki imeli na voljo 3 ure, je obsegal  5 tematik: Klimatogeografija in klimatske spremembe, okoljska geografija, oblike površja, prebivalstvo, turizem in tveganja. Pri pisanju odgovorov na vsakega od tematskih sklopov so se udeleženci poleg svojega znanja morali sklicevati tudi na literaturo in vire, ki so jih prejeli ob nalogah.

Terensko delo je potekalo kot raziskovanje predela Avale. Tekmovalci so opazovali, zbirali podatke, jih analizirali in oblikovali zemljevid naselja. Nato so po izhodiščnih točkah zapisali vzročno posledično interpretacijo in predvideli nadaljnje možnosti razvoja območja. Izdelali in opremili so tudi ustrezen zemljevid.

Multimedijski test  je bila tretja tekmovalna disciplina. Udeleženci so ob računalniški diaprojekciji vprašanj in nalog odgovarjali na štirideset kompleksnih vprašanj, ki so  bila zastavljena ob fotografijah, zemljevidih, podatkih, preglednicah in grafih. Nobeno vprašanje ni bilo neposredno, ampak je tekmovalec nanj lahko odgovoril šele z razmislekom o kraju in času, na katerega se je podoba nanašala.

Medkulturni večer držav,  je pripomogel k temu, da so se učenci in dijaki zbližali, se seznanili z veselimi, šaljivimi in dejanskimi značilnostmi sodelujočih držav, kakor tudi predstavili določene značilnosti svoje države. Slovenski učenci in dijaki so pokazal veliko mero iznajdljivosti, spretnosti, sposobnosti in veščin različnih predmetih področij (predvsem plesne in pevske) ter medkulturnega sodelovanja. Naši tekmovalci so v igri in pesmi predstavili tipične slovenske pesmi.

Rezultati so pokazali premoč Romunov ter precejšnjo izenačenost ostalih tekmovalcev.

Ne samo rezultati, predvsem doživeto bo za vedno ostalo v našem spominu in v naših srcih. Toliko doživetij, videnega, novih prijateljstev …, je vrednih več od samega tekmovanja. To pa še ne pomeni, da nismo bili uspešni! Slovenska ekipa je osvojila več bronastih priznanj(13). Dobitniki so: Rok, Job, Iza, Mija, Tian, Judita, Zala, Anej, Hana, Matej, Nace, Leon in Jaša. Osvojili smo tudi tretje mesto v predstavitvi plakatov junior (Tian in Rok) ter prvo mesto (Jaša) v skupini senior. Vsem članom slovenske ekipe iskrene čestitke!

Ekipe so vodili: Marija Prelc Tratnik(OŠ Brezovica pri Ljubljani), Igor Zadravec(OŠ Toneta Pavčka, Mirna Peč ), Valentina Maver(Gimnazija Bežigrad), Vesna Fabjan(SŠ Črnomelj) in Danijel Lilek(OŠ Slave Klavore Maribor).  

SLOVENSKI SREDNJEŠOLCI
(Skupno 256 obiskov, današnjih obiskov 1)